Sok, który powstaje w procesie kiszenia ogórków, wykazuje wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Kwaśny napój jest źródłem kwasu mlekowego, sprzyjającego utrzymywaniu prawidłowej flory bakteryjnej i wzmacniającej układ immunologiczny.  Dodatkowo zawiera wiele witamin i minerałów. Regularne picie wody z ogórków małosolnych ma również wiele innych zalet. Czy woda z kiszonych ogórków jest zatem zdrowa? Na co pomaga?

Właściwości soku z kiszonych ogórków

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że sok z ogórków kiszonych wykazuje bardzo dużą liczbę właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Należy mieć świadomość, że jest bardzo bogatym źródłem kwasu mlekowego. Powstaje on w procesie fermentacji. Z kolei znajdujące się w nim bakterie probiotyczne oddziałują na poprawę gospodarki wodno-zasadowej organizmu… Wpływają również na podwyższenie odporności. Wspomniany kwas mlekowy zapobiega także odwodnieniu, ponieważ sód będzie zatrzymywał wodę w organizmie.

Działanie soku z kiszonych ogórków

Należy mieć świadomość, że sok z kiszonych ogórków wpływa na poprawę wyglądu włosów, skóry czy paznokci, gdyż zawiera witaminy z grupy B. Trzeba także zaznaczyć, że reguluje ciśnienie krwi oraz łagodzi kaszel i migrenowe bóle głowy. Ponadto nie wszyscy zdają sobie sprawę, że omawiany sok z ogórków kiszonych wykazuje się działaniem przeciwzapalnym, uspokajającym, moczopędnym i przeciwbólowym. Nie wszyscy wiedzą, że sok z kiszonych ogórków oddziałuje na poprawę stężenia lipidów we krwi, co bardzo efektywnie przeciwdziała różnego rodzaju chorobom wrzodowym. Strzeże także organizm przed grzybicami. Trzeba również wiedzieć, że systematyczne spożywanie tego kwaśnego napoju będzie wspomagało przetwarzanie węglowodanów, białek czy tłuszczów. Nie można zapomnieć, że podczas procesu fermentacji wytwarzane są różnego rodzaju izotiocyjaniny charakteryzujące się korzystnym działaniem przeciwnowotworowym.

Sok z kiszonych ogórków jest świetnym sposobem na odchudzanie

Kwas mlekowy, który powstanie podczas procesu kiszenia i znajduje się w omawianym soku z kiszonych ogórków ma bardzo korzystne oddziaływanie na florę bakteryjną w jelitach. Wspiera także wydzielanie kwasów żołądkowych, które wpływają na przyspieszenie przemiany materii. Zwiększa się tym samym przyswajalność pokarmu. Sok z kiszony ogórków jest również bardzo bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który oddziałuje zarówno na przyspieszenie metabolizmu, jak i pozwala pozbyć się ewentualnych problemów z zaparciami.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez 8photo - pl.freepik.com